Η συνθετική προσέγγιση στη θεραπεία των ψυχολογικών δυσκολιών είναι η σύνθεση των πιο αποτελεσματικών θεραπευτικών προσεγγίσεων στην επιστήμη της ψυχολογίας και της ψυχοθεραπείας.
Με απλά λόγια, ο συνθετικός ψυχολόγος επιλέγει την ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που κρίνει ότι θα βοηθήσει των θεραπευόμενο περισσότερο αποτελεσματικά τη δεδομένη στιγμή και δοσμένων των ανάλογων συνθηκών.
Αυτή η συνθετική κατάρτιση δίνει το πλεονέκτημα στον ψυχολόγο να χρησιμοποιεί την κάθε θεραπευτική προσέγγιση κριτικά, σε συμφωνία με τη δεδομένη δυσκολία του ασθενούς. Έτσι, ο ειδικός ψυχικής υγείας χρησιμοποιεί το κατάλληλο εργαλείο για το ανάλογο δυσφορικό συναίσθημα, απελευθερωμένος απο θεραπευτικούς δογματισμούς και προκαταλήψεις.
Για παράδειγμα, μια κρίση πανικού μπορεί να αντιμετωπιστεί αρχικά με γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία, η οποία είναι αρκετά αποτελεσματική στη γρήγορη αποκατάσταση της λειτουργικότητας του ατόμου. Όμως, καθώς πολλά προβλήματα έχουν εδράζονται πίσω από το συνειδητό κομμάτι της επίγνωση του ασθενή, προσεγγίσεις όπως η ψυχοδυναμική θεραπεία, όπως και η ψυχανάλυση, θα βοηθήσουν την περαιτέρω αναδόμηση των ασυνείδητων μνημονικών ώσεων. Αυτές οι ψυχολογικές αναλύσεις, θα εδραιώσουν βαθύτερη και μονιμότερη θετική αλλαγή στο θεραπευόμενο. Ενίοτε, συστημικές και φαινομενολογικές τεχνικές θα εκλεγούν για τη βελτίωση των ανθρώπινων αλληλεπιδράσεων και της αυτο-αποδοχής του θεραπευόμενου.
Πέρα και πάνω από τις τεχνικές που θα ακολουθήσει ο συνθετικός ψυχολόγος, η θεραπευτική σχέση, η εμπιστοσύνη, η άνευ όρων αποδοχή και η ασφάλεια που θα δημιουργηθεί ανάμεσα στον ψυχολόγο και στο θεραπευόμενο θα δώσει τη δύναμη να βελτιωθούν οι εκάστοτε δυσκολίες.
Τέλος, να υπογραμμιστεί ότι ο συνθετικός ψυχοθεραπευτής εκπαιδεύεται συστηματικά και υπό εντατική εποπτεία γ
ια τουλάχιστον 4 χρόνια.
Γράφει ο κ. Ιωάννης Σταματέλος ψυχολόγος (MSc)
Comments