Post | Stamatelos D. I. https://static.wixstatic.com/media/301c2c_53f31304006445cb9f65d8f4d5aa0c4d~mv2.png
top of page
  • Writer's picturestamatelospsychologist

Η υψηλότερη αυτοεκτίμηση ωφελεί την ευημερία των εφήβων

Η αυτοεκτίμηση στην ηλικία των 11 ετών συνδέθηκε με καλύτερη υποκειμενική ευημερία στα 14 έτη στη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Όπως εξηγεί η Reynold (2022) στον απόηχο της πανδημίας του COVID-19 και καθώς πλησιάζει η κρίση του κόστους ζωής, περισσότεροι νέοι άνθρωποι από ποτέ βιώνουν κακή ευημερία. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ερευνητές συνεχίζουν να αναζητούν παράγοντες που μπορούν να προβλέψουν και να προστατεύσουν από την πτώση της ευημερίας.


Η υψηλότερη αυτοεκτίμηση έχει συνδεθεί με καλύτερη ευημερία - αλλά η κατεύθυνση αυτής της επίδρασης δεν είναι πραγματικά σαφής, ιδιαίτερα στα εφηβικά μας χρόνια. Τώρα μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Developmental Psychology, διαπιστώνει ότι η υψηλότερη αυτοεκτίμηση στην πρώιμη εφηβεία ενισχύει την υποκειμενική ευημερία λίγα χρόνια αργότερα, υποδηλώνοντας ότι οι παρεμβάσεις που στοχεύουν στην αυτοεκτίμηση θα μπορούσαν να ωφελήσουν τους νέους.


Τα δεδομένα ελήφθησαν από τη μελέτη σε νέους Millennium, μια διαχρονική μελέτη που παρακολούθησε σχεδόν 20.000 νέους από τη γέννησή τους. Αυτή η μελέτη επικεντρώθηκε στο πέμπτο και έκτο κύμα, σε 11.231 νέους ηλικίας 11 και 14 ετών.


Και στα δύο κύματα της μελέτης, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την υποκειμενική ευημερία, υποδεικνύοντας την ικανοποίησή τους με τη σχολική εργασία, το σχολείο γενικά, την εμφάνισή τους, την οικογένεια, τους φίλους και τη ζωή συνολικά σε μια κλίμακα επτά βαθμών. Απάντησαν επίσης σε ερωτήσεις σχετικά με την αυτοεκτίμηση, υποδεικνύοντας πόσο συμφωνούν με δηλώσεις όπως «Νιώθω ότι είμαι άνθρωπος που αξίζει» ή «Δεν νιώθω ότι έχω πολλά να είμαι περήφανος».


Στην ανάλυσή της, η ομάδα έλεγξε επίσης άλλες μεταβλητές που μπορεί να επηρεάσουν την ευημερία ή την αυτοεκτίμηση. Αυτά περιελάμβαναν το φύλο και το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, καθώς και την εμπειρία των παιδιών από τον εκφοβισμό, τον διαδικτυακό εκφοβισμό και τα αισθήματα ασφάλειας.


Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η υποκειμενική ευημερία μειώθηκε σημαντικά στην πρώιμη εφηβεία, μεταξύ των ηλικιών 11 και 14 ετών. Αυτό οφειλόταν εν μέρει στην πτώση της ικανοποίησης από το σχολείο και τις σχολικές εργασίες. Οι ερευνητές προτείνουν ότι η μεταβατική φάση μεταξύ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει δυνητικά αρνητικό αντίκτυπο στην ευημερία.


Η μείωση της ευημερίας οφειλόταν επίσης στην πτώση της ικανοποίησης με τους φίλους. Προηγούμενη έρευνα έχει βρει ότι οι σχέσεις με συνομήλικους μπορούν να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη ισχυρής ταυτότητας και θετικής ευημερίας στους νέους, αλλά η πρώιμη εφηβεία μπορεί επίσης να είναι μια περίοδος που αναπτύσσονται πιο αρνητικές κοινωνικές σχέσεις. Σε συμφωνία με αυτήν την ιδέα, η ομάδα διαπίστωσε ότι ο εκφοβισμός και ο διαδικτυακός εκφοβισμός συνδέονται με μείωση της ευημερίας. Η ευημερία αποδείχθηκε εξαιρετικά ασταθής: οι έφηβοι ήταν πολύ ικανοποιημένοι στην ηλικία των 11 ετών και πολύ δυσαρεστημένοι στα 14.


Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι η αυτοεκτίμηση των παιδιών στο πρώτο κύμα προέβλεπε την ευημερία τους στο δεύτερο κύμα. Ωστόσο, το αντίστροφο δεν ήταν αλήθεια: η πρώιμη ευημερία δεν προέβλεπε την μετέπειτα αυτοεκτίμηση. Με άλλα λόγια, η αυτοεκτίμηση παίζει σημαντικό ρόλο στην ευημερία, αλλά η ευημερία δεν φαίνεται να έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στην αυτοεκτίμηση. Έτσι, η αυτοεκτίμηση μπορεί να είναι ένας σημαντικός προστατευτικός παράγοντας ενάντια στην αρνητική ευημερία.


Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αρκετοί παράγοντες σχετίζονται με την ευημερία των νέων: η μετάβαση σε νέα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, κοινωνικοί παράγοντες, εκφοβισμός και αυτοεκτίμηση. Η εξέταση στοχευμένων παρεμβάσεων για καθεμία από αυτές θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη, ειδικά εάν πραγματοποιούνται μεταξύ 11 και 14, όταν η ευημερία έπεσε τόσο σημαντικά.


Πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια στοχευμένη παρέμβαση για την αυτοεκτίμηση των παιδιών; Οι ερευνητές προτείνουν ότι οι δάσκαλοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν περισσότερους επαίνους ή να κάνουν τους μαθητές να συνειδητοποιήσουν περισσότερο την αυτοεκτίμησή τους. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει. Άλλοι βρήκαν ότι η επίγνωση είναι μια χρήσιμη ώθηση στην αυτοεκτίμηση όπως και οι τεχνικές γνωσιακής συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας είχαν επίσης καλά αποτελέσματα. Η έρευνα θα μπορούσε να διερευνήσει αυτές και άλλες παρεμβάσεις.Η υψηλότερη αυτοεκτίμηση ωφελεί την ευημερία των εφήβων


Ανάκτηση από:

Reynolds, E. (2022, December 07). Higher self-esteem benefits adolescents' wellbeing. https://www.bps.org.uk/research-digest/higher-self-esteem-benefits-adolescents-wellbeing.

88 views0 comments
bottom of page